Archief

2021-07-01 Vondels Lucifer onder de titel Recht op de hemel

Na een succesvolle bewerking van de Gijsbrecht, heeft Collectief Blauwdruk zich dit jaar op Vondels Lucifer gestort. De voorstelling is onder de titel 'Recht op de hemel' te zien van 27 juli tot 7 augustus 2021, tijdens het Amsterdamse Boslab Theaterfestival. Zie de website voor meer informatie en reserveringen. 

 

2020-11-01 Rapper opent Lucifer

Jongerengezelschap SubSub uit Almere speelt een eigentijdse Lucifer: een rapper opent het stuk en er zullen gospel- en musicalliederen te horen zijn. Première op 4 december 2020 in Theater De Voetnoot in Almere. Bekijk de trailer.

2019-12-20 Gijsbreght weer op klassieke locatie

Theater Kwast speelt Vondels Gijsbreght van Amstel van 3 t/m 5 januari 2020 voor het derde  jaar op een bijzondere plek: in Hotel The Dylan dat gebouwd is waar de eerste – afgebrande- schouwburg van Amsterdam gevestigd was: op de Keizersgracht thv nummer 384. De toeschouwers komen binnen via de originele toegangspoort en zullen de voorstelling kunnen zien op verschillende locaties van het hotel. Lees meer.

2018-12-01 Nu: Liefhebber!

Op zaterdag 1 december 2018 ging in het Akademietheater in Utrecht de eerste voorstelling in het kader van het project In reprise in première. Leerlingen van vier Nederlandse theateropleidingen en een studente dramaturgie van het Amsterdamse Instituut voor Theaterwetenschap maakten onder leiding van Timothy de Gilde (regie) een nieuwe versie van Liefhebber van Gerardjan Rijnders in. Het stuk dateert uit 1992 en riep destijds heftige reacties op. Liefhebber is een (bijna) monoloog waarin een criticus afrekent met het toneel. In deze 'reprise' onderzoekt een nieuwe generatie hun eigen verwachtingen omtrent het theater. De voorstelling is de komende weken nog te zien in Amsterdam, Arnhem en Maastricht.

 

Speellijst
vrijdag 30 november - 20:00 uur Akademietheater HKU Utrecht (try-out)
zaterdag 1 december - 20:00 uur Akademietheater HKU Utrecht (première)
klik hier voor tickets!

maandag 3 december - 20:00 uur - Universiteitstheater UVA Amsterdam
dinsdag 4 december - 20:00 uur - Universiteitstheater UVA Amsterdam
klik hier voor tickets!

donderdag 6 december - 20:00 uur - ArtEZ Theatrium Arnhem
vrijdag 7 december - 20:00 - ArtEZ Theatrium Arnhem
zaterdag 8 december - 14:30 uur - ArtEZ Theaterium Arnhem
klik hier voor tickets!

maandag 10 december - 20:00 uur - Toneelacademie Maastricht
klik hier voor tickets!

2018-12-01 Musical Op hoop van zegen in Zaandam

De musicaladaptatie van Op hoop van zegen van De Graaf & Cornelissen Entertainment uit 2008 wordt hernomen in 2019: première op 28 januari in het Zaantheater in Zaandam. Zie trailer en repetities.

2018-11-10 In Reprise: het werkt!

De lijst van 25/100 van In Reprise floreert:

Kras door De Toneelschuur

Vanaf 10 november 2018 speelt De Toneelschuur in Haarlem Kras van Judith Herzberg. Het stuk wordt gespeeld door een achtkoppige cast met o.a. Marlies Heuer, Malou Gorter, Keja Klaasje Kwestro, Tjebbo Gerritsma en Jan-Paul Buijs. Na Troje Trilogie (zie hieronder) kiest regisseur Paul Knieriem opnieuw voor een Nederlandse toneelklassieker. Op 21 april werd bekend dat Judith Herzberg de Prijs der Nederlandse Letteren 2018 ontvangt. Deze wordt in november door koning Willem-Alexander aan haar uitgereikt.
 

en dan Bredero

Ondertussen loopt het Bredero-jaar 2018, met opvoeringen van kluchten en tragikomedies, door onder andere theatergroep Kwast en theatergroep De Kale. En er wordt onder leiding van Gerard Jan Rijnders gewerkt aan nieuwe opvoering van de Spaanschen Brabander. En van 3 tot en met 6 januari 2019 speelt theatergroep Kwast Vondels Gijsbreght van Aemstel, in het Amsterdamse hotel The Dylan, op de locatie waar in 1638 de Amsterdamse Schouwburg met ditzelfde stuk werd ingewijd.

Eerdere reprises:

In het najaar van 2017 toerde Tom Lanoye door Nederland en Vlaanderen met Tom Lanoye performt solo Ten Oorlog.

In april, mei en juni 2017 wasThe Family te zien in de Paardenkathedraal in Utrecht, in een regie van Casper Vandeputte.

In 2016 reisde Paul Knieriems interpretatie van De Troje Trilogie door Nederland.

Stemmen uit de pers:

'"Als dit de enige, in stenen tafelen gebeitelde canon zou zijn, ben ik ertegen. Maar als dit tot discussie leidt ben ik er helemaal voor."'

Tom Lanoye in De Morgen, 29 oktober 2016

'De nieuwe enscenering van De Troje Trilogie (Koos Terpstra), sinds vorige week in een regie van Paul Knieriem op tournee, is het eerste effect van deze canon. Bij het doorspitten van de lijst herinnerde Knieriem zich hoeveel hij had gehoord over de oeropvoering in 1994, waardoor hij tot een nieuwe uitvoering besloot.'

Annette Embrechts, in de Volkskrant, 29 oktober 2016

'[...] die website is een avontuurlijke en spannende oase van informatie en documentatie. [...] Goed initiatief, puik uitgevoerd.'

Loek Zonneveld, De Groene Amsterdammer, 4 november 2016

'Daarin vooral schuilt de waarde van dit initiatief: het wordt hoog tijd dat er meer oorspronkelijk Nederlands toneel op de planken komt.'

Hein Janssen, de Volkskrant, 4 november 2016

Zie ook het verslag van Nuno Blijboom in De Theaterkrant, 29 oktober 2016.

En beluister het interview met Gijs Scholten van Aschat in De Nieuws B.V. op 22 november 2016 over In Reprise en zijn wens om in Het chemisch huwelijk van Gerrit Komrij te spelen.

2018-10-01 Knieriem neemt afscheid met Herzberg

Regisseur Paul Knieriem neemt afscheid van de Toneelschuur met de opvoering van Kras van Judith Herzberg. Première op 15 november 2018 in de Toneelschuur Haarlem. Zie Toneelschuurproducties.

2018-09-09 De top 25: de mooiste Nederlandstalige toneelstukken

Via een enquête waaraan iedere toneelliefhebber mee kon doen, kwam in 2015 een top 25 tot stand van 'best speelbare stukken' uit de Nederlandstalige toneelliteratuur.  Van deze spelen wordt nu de opvoeringsgeschiedenis gereconstrueerd: door wie, waar en wanneer gespeeld? Hoe was de waardering van pers en publiek? Hoe zagen de ensceneringen eruit?

Wannneer raakten stukken uit de gratie? En hoe ging het toe achter de schermen?

 

In reprise bevat een schat aan geruchtmakende, vergeten, en soms nooit eerder gepubliceerde documenten. Via deze website geven we iedereen die geinteresseerd is in Nederlands repertoire toegang tot een (digitale) schatkamer en gereedschapskist ineen. 

 

Het doek kan op voor de roemruchte geschiedenis van de Nederlandse kaskrakers.

Lees meer

2018-08-01 Bredero-jaar: twee keer De klucht van de koe

Bredero overleed op 23 augustus 1618. Op Het Grachtenfestival 2018 speelt het Kameroperahuis i.s.m. Het Grachtenfestival Niet de klucht van de koe en het Junior Grachtenfestival De koe van de klucht. Zie de website van Het Grachtenfestival voor Niet de klucht van de koe en De koe van de klucht.

2017-02-16 Hoe toneel écht gemaakt wordt